Finish

En toen was Navigate North 2020 voorbij!

De ontvangst was buitengewoon goed geregeld door Auto Asbroek en Weernink tenten. De deelnemers werden ontvangen met een heerlijke kop soep en toen allemaal door naar het eindpunt waar partners, familie en vrienden de deelnemers stonden op te wachten.

Onder het genot van een drankje was er alle gelegenheid om bij te praten. En toen was het tijd voor de prijsuitreiking. Ook dit jaar heeft Team dB weer een mooie prijs in de wacht gesleept door als tweede in het klassement te eindigen!

Wij kijken terug op een mooie week, vol met prachtige routes, avontuur, gladde wegen, wat minder sneeuw dan we hoopten maar toch heel veel plezier, zowel samen onderweg als met de andere deelnemers.

Allemaal weer bedankt voor het meeleven, meegenieten en af en toe een hart onder de riem!

Advertisement

Hoog bezoek!

Nog een laatste stukje en dan zijn we weer in Nederland! Vanmiddag om 2 uur is het ‘officiële’ einde van Navigate North 2020 in Haaksbergen en wordt het eindklassement bekend gemaakt.

Gisteravond na het diner kregen we hoog bezoek. Omdat we dit jaar het kerstmandorp in Rovaniemi niet hebben bezocht kwam zijn neef ons met en bezoek vereren! Erg leuke verrassing.

Er werd nog het nodige (en onnodige) nagepraat aan de bar gevolgd door een goede nachtrust. Na een goed ontbijt hebben we Lübeck inmiddels achter ons gelaten op weg naar Nederland

Nog 1000 kilometer! (ongeveer)

Dag 8! We zijn nu bijna klaar met de 3e deeletappe. Finishplaats is Vittaryd. En dan zullen we horen hoe verder. We zullen of de boot van Helsingborg naar Helsingør pakken, of doorrijden naar Malmö en daar de brug naar Kopenhagen.

Afgelopen nacht hebben we dus doorgebracht op een megagrote boot met honderden slaaphutjes. Eerlijk gezegd is er van nachtrust weinig terecht gekomen. Wat een rumoer op die boot. Niet eens van deelnemers van Navigate North, maar wel van anderen. We hebben op zich wel lekker gelegen, maar echt geslapen….nou nee. Toen we vanmorgen van de boot reden, kwamen we al snel in de stadsdrukte van Stockholm terecht. Daar hebben we even gekeken en gezocht naar de beste tactiek en al snel reden we de rust weer in.

De weersomstandigheden zijn hier een beetje vergelijkbaar als in Nederland. Graag of 6, alles groen, prima begaanbare wegen dus. We proberen hier en daar nog wat af te snijden om de totale afstand van deze etappe zo kort mogelijk te houden. Want elk punt telt nog steeds, de strijd om de overwinning ligt nog helemaal open.

Nog een dag, dan zijn we weer terug in Nederland. Nog een dag genieten dus van alles wat Navigate North is. Wat een schitterend avontuur is het weer!

Een strijdbare groet van Hans en Renger!

Dag Finland, hallo Zweden

En dat was dan dag 7! Tenminste, wat het rijden betreft. We zijn nu in Turku, een stad in het zuidwesten van Finland. Hiervandaan vertrekt over ruim een uur de nachtboot naar Stockholm.

De vorige deeletappes deden even lijken of we toch vanaf Helsinki naar Tallinn zouden varen, maar dat bleek een afleidingsmanoeuvre van de organisatie te zijn. We reden daar wel vanmiddag en we zagen de boot vrijwel liggen, maar toen volgden er nog nieuwe coördinaten richting Turku.

De spanning aan de kop van het klassement is nog steeds te snijden. Wij denken dat we vandaag weer goed, slim en berekenend hebben gereden, maar je weet het nooit. We hebben ook geen idee of de rally er nu op zit, of dat we morgen ook nog voor de punten gaan rijden. Dat horen we vanavond ongetwijfeld op de boot. We komen morgenochtend rond een uur of 5 aan in Stockholm en gaan het dan meemaken.

De sfeer zit er nog steeds fantastisch in. Wat blijft het toch een feestje om hieraan te mogen meedoen. Alle teams doen ook nog mee, hier en daar wel wat blikschade, maar verder geen ongelukken of narigheid meegemaakt. Even afkloppen aan een stuk Fins hardhout, want we zijn nog niet thuis natuurlijk. Maar we komen er wel aan!

Maak er allemaal een hele mooie avond van en morgen komen we weer met een update!

Een dankbare groet van Hans en Renger

 

Dat worden nog spannende uren!

Weleens in Lappeenranta geweest? Wij ook (nog) niet, maar over een paar uurtjes tikken we het stadje wel aan, wat bekend staat om de Technische Universiteit en de militaire academy. Lang leve Wikipedia!

Vanmorgen na een prima nacht zijn we om 7.00 uur gestart met de 1e etappe van de dag. Dus hebben we keurig volgens de opdracht volbracht en op dit moment zijn we dus onderweg naar Lappeenranta, de finishplek van de 2e deeletappe. Nog steeds een groot vraagteken hoe deze dag en rally zich verder ontwikkelt. Pakken we de boot naar Stockholm of naar Talinn? Wij weten het niet en kunnen alleen maar raden.

Wat betreft het klassement druppelen nu net de uitslagen van gisteren binnen. Zeker bij die knikkeretappe waren veel punten te verdienen. Het ziet er naar uit dat de concurrentie is ingelopen en dat maakt deze Navigate North misschien wel spannender dan ooit. Focus blijft dus vereist, want het is al donderdag en elk puntje kan doorslaggevend zijn.

We gaan dus gauw weer verder met wat we al een weekje doen en dat is navigeren. Als jullie dan ondertussen nog een donatie willen doen voor het goede doel waar we dit jaar voor rijden, dan zou dat helemaal fantastisch zijn. Dat kan via deze link.

Een berekende groet van Hans en Renger

Woensdag wijndag

Wat een dag! Geweldig, maar mega intensief. Niet eens zozeer het aantal afgelegde kilometers, maar voor de 2e deeletappe had de organisatie weer eens iets nieuws bedacht. De knikkerzak, noemde ze het. We kregen een lijst met 21 coördinaten, kriskras door elkaar. Voor elk aangedaan coördinaat kregen we bonuspunten, elk coördinaat wat we zouden missen kostte punten.

We hebben eerst alles even op een rijtje gezet. Wat zou een logische volgorde zijn? En dan ook nog met de kortst mogelijke afstand, want elke meter telt. En de afstand tussen sommige coördinaten was soms maar een kwartier rijden. Rekenen, rekenen, rekenen dus.

Uiteindelijk hebben we er 16 van de 21 bezocht. Leek ons een prima resultaat, toch?

Hierna volgde nog een 3e deeletappe, ook weer met mogelijkheden om bonuspunten te behalen. Voldoende mogelijkheden dus om het klassement aardig op z’n kop te zetten. Nogmaals: een geweldige dag, maar erg intensief.

Bij aankomst in het hotel vanavond was er een wijnproeverijtje geregeld door een lokale wijnboer. Leuk, lekker en gezellig! Daarna een welverdiende en goed smakende maaltijd en eenmaal op de kamer vonden we de coördinaten voor morgenochtend.

Dus alle tijd om de tactiek te bepalen en dan komen we morgen ook wat meer te weten over hoe de rest van de week eruit gaat zien. Gaan we naar Helsinki of wordt het Turku? Een bootreis naar Stockholm of Talinn (Estland) lijkt onvermijdelijk.

We zullen zien. Blijf ons nog volgen de komende dagen, dat vinden we erg leuk.

Een vermoeide groet van Hans en Renger.

Weer een dag vol avonturen met Blekertje en Kokkie

Een hele goedemorgen allemaal.

Waar zijn jullie? Wij zijn in Vieremä, een Finse gemeente met iets meer dan 4000 inwoners. De mensen hier zijn helemaal enthousiast, want vrijdag a.s. is hier een Jazz festival. En u kunt zich voorstellen dat hier doorgaans niet veel gebeurt, dus zo’n festival is één van de spaarzame hoogtepunten van het jaar.

Na een prima nacht in een prima hotel met prima eten moesten we eerst op zoek naar de coördinaten van het 1e gedeelte. Die bleken ergens verstopt te zijn in het hotel. Via het scannen van een QR code kwamen we achter de noodzakelijke info om de reis te starten. Altijd leuk, zo’n puzzel, dat doet de organisatie goed! Vanmorgen zijn we om 7.00 uur lokale tijd vertrokken en sommige stukken waren weer schitterend. We hebben gekozen voor de kortste route en hebben alle bonus en malus punten links (of rechts) laten liggen.

Enfin, Vieremä was dus de finishplek van de 1e deeletappe en we hebben zojuist info gekregen over de volgende rit. Een hele complexe, dus we gaan even snel rekenen en bespreken hoe we dit gaan aanpakken.

Hou onze kanalen in de gaten voor onze avonturen en maak er een fantastische dag van!

Een Jazzygroet van Hans en Renger.

Hyvää iltaa (ofwel: Goedenavond in het Fins)

Terwijl we op het toetje aan het wachten zijn in het hotel, kunnen we mooi even een terugblik schrijven over vandaag.

Het is hier een uur later dan in Nederland, want we zitten op dit moment in Finland. In het plaatsje Oulu, aan de oostkant van de Botnische golf. Dat we hier beland zijn, zorgt een beetje voor verwarring, aangezien we al in ons hoofd een bepaalde route richting het zuiden hadden bedacht. Maar we laten ons verrassen door wat er nog komen gaat.

Vandaag was qua natuur en omstandigheden echt een schitterende dag. We waren al vroeg op pad en zagen de zon vanmorgen langzaam opkomen. Maar hier in het noorden komt de zon niet zo hoog, dus je hebt de hele dag het gevoel dat de zon langzaam opkomt. Vreemde, maar mooie gewaarwording.

In ons verslag vanmiddag hadden we al gemeld dat we een team weer de weg op hadden geholpen, nadat ze een kleine uitglijder hadden gemaakt. Kort daarna hebben we een kwartiertje oponthoud gehad wegens een wegafsluiting. De Finnen waren met explosieven bezig om iets op te blazen. Wat precies weten we niet, maar zo maken we wel wat mee. Door deze onderbreking was het nog even spannend of we op tijd de finish zouden halen, maar dat is uiteindelijk prima gelukt.

De volgende deeletappes waren niet al te moeilijk en alle teams waren dan ook mooi op tijd in het hotel. Even napraten, even opfrissen en daarna dus lekker aan het diner. De één zal daarna nog even aan de bar gaan hangen, de ander maakt nog een wandelingetje en er zijn er ook die snakken naar een bed. Voor ieder wat wils dus.

Morgenochtend om 07.00 uur lokale tijd (06.00 uur dus in Nederland) mogen we weer. En wat we dan weer gaan meemaken? Geen idee, maar we houden jullie natuurlijk op de hoogte.

Weltrusten en een Botnische groet van Hans en Renger

De terugweg is langzaam ingezet

Goedemorgen beste volgers.

We zijn al even onderweg vandaag. Vanmorgen om 6.00 uur was er een massastart voor de 1e deeletappe. Inmiddels zijn we al bezig met de 3e deeletappe die ons naar de Zweeds/Finse grens leidt, naar het plaatsje Övertorneå. We rijden dus weer zuidwaarts, in principe dus langzaam richting huis.

Tijdens deze etappe hebben we weer wat keuze en je kan dan ook via https://navigatenorth.nl/live/ zien dat het ene team linksom gaat en de andere rechtsom. Dit heeft natuurlijk alles te maken met tactiek en de mogelijkheid om bonuspunten op te halen of minpunten te vermijden.

De buitentemperatuur is momenteel -4 graden en alles is wit. De wegen rijden een stuk beter dan gister, want toen was het echt ongelofelijk glad. Zelden zo meegemaakt! En ook nu is het nog wel oppassen, want een uurtje geleden hebben we nog een team geholpen die naast de weg was gegleden. Een ongelukje ligt altijd op de loer.

Wat ook indrukwekkend is en blijft, zijn de rendieren die we af en toe tegenkomen. Vanmorgen ook weer wat koppeltjes op de weg, maar ook een aantal dode rendieren langs de wegen. Die zijn waarschijnlijk aangereden en hebben de botsing niet gewonnen van de auto. Helaas, maar zo gaat dat hier.

Terwijl we een lekker broodje nemen uit de lunchtas die we vanmorgen van het hotel meekregen, willen we jullie nog vragen om even wat te doneren voor het goede doel: De Vrienden van Sophia. Dat kan via deze link.

Een grote dankgroet van Hans en Renger

Still going strong

God ettermiddag, ofwel goedemiddag in het Noors!

Voordat we een overzichtje geven van deze dag, willen we eerst nog even de dag van gister afsluiten voor jullie als trouwe volgers. De boottocht die we gisteravond namen, samen met alle andere teams, duurde ruim 3 uur. En het ging er niet zacht aan toe. Behoorlijk hoge golven, tot wel zo’n 6 meter, zorgden ervoor dat 70% behoorlijk zeeziek was. Dat was niet altijd een prettig gezicht. Gelukkig blijken wij redelijke zeebenen te hebben, maar heel veel anderen zagen hun diner van een paar uur daarvoor in omgekeerde volgorde weer terug.

Uiteindelijk waren we rond 1.30 uur in het hotel en 10 minuten later sliepen we.

Dag 4 van Navigate North 2020 is in volle gang. We zijn op dit moment bezig met de 2e deeletappe van de dag en dat is een leuke. Want de keuze is reuze. Dat wil zeggen dat meerdere routes goede opties zijn en we zien dan ook een flinke uitwaaiering van alle teams. Ieder zijn eigen tactiek natuurlijk, om zoveel mogelijk bonus en zo min mogelijk maluspunten te verzamelen. Tijdens de 1e deeletappe hebben we op ‘safe’ gereden. Een alternatieve route, waarbij we een bonus konden halen, bleek te lastig, vooral door de gladheid op de weg. Waar we nu rijden zijn de wegen overigens ook spekglad, ook wel te zien aan onze koppies op de foto.

Langzaam naderen we het dak van Europa. De koers geeft nog steeds richting het noorden aan. De meest bekende stad aldaar is Tromsø. Niet dat we daar al zijn, maar die kant gaat het wel op. Wat we vanmiddag verder kunnen verwachten? Geen idee. Ongetwijfeld nog heel wat kilometers. Genoeg kansen dus om onze positie in de Top 3 te kunnen verstevigen. Want spannend is het bovenin het klassement wel. We draaien, samen met 2 andere teams, lekker om elkaar heen. Blijven focussen dus, maar ook niet vergeten veel plezier te maken. Want het blijft een groot voorrecht om aan deze rally mee te mogen doen.

Een spekglad groetje van Hans en Renger!

Renger en Hans op de Berenboot

Een hele goedenavond voor alle volgers. Hier nog een laatste bericht van dit weekend met een update over vandaag. Vanmiddag hebben we al gemeld dat de koers naar het westen ging, richting Bodø, aan de Noorse kust. Toen volgde er nog een hele korte etappe naar de haven van datzelfde stadje, waar we alle tijd hadden om lekker wat te eten. Dat deden we niet samen, maar met een groot aantal andere teams. Superleuk om zo alle verhalen aan te horen.

Om 20.30 uur hebben we ons, volgens afspraak, weer gemeld om de veerpont op te rijden. Deze boot brengt ons allemaal in 3 uur en een kwartier naar de eilandengroep Lofoten. Hier zijn we een paar jaar geleden ook geweest. De verwachting is dat we daar rond 0.00 uur vannacht aankomen en dan moeten we nog een uurtje rijden naar ons hotel.

Dan zit deze dag er weer op. We begonnen met de sneeuwscooters en daarna de rit vanuit Zweden naar Noorwegen. Onderweg hebben we wel wat last gehad van ijzel, maar alle teams wisten de wagens op de weg te houden. Het was een lange en dus vermoeiende dag, zoals je ook kan zien aan de foto.

Maar wel leuk en gezellig omdat we veel contact hadden met de andere teams.

Morgen mogen we een beetje uitslapen van de organisatie, want voor 08.00 uur hoeven we niet de weg op.

Een zondagse groet vanuit de zeer schommelende boot van Hans en Renger.

Geen toettoettoeter op onze sneeuwscooter

Waar de één op een doorsnee zondagochtend even lekker uitslaapt, wat broodjes of croissantjes in de oven doet en pas rond het middaguur eens gaat bedenken welke invulling de rest van de dag gaat krijgen, zaten wij vanmorgen om 8.15 uur al op een paar brute sneeuwscooters. En hoewel dit zeker niet de 1e keer was voor ons, blijft het schitterend. Je voelde de adrenaline door de witte landschappen gieren, want deze sneeuwscooters hadden flink wat meer vermogen dan voorgaande jaren. Een waanzinnige ochtend dus weer.

Nu zijn we al een uurtje onderweg met de 1e deeletappe van de vandaag. We kregen een puzzel die ons uiteindelijk de coordinaten van de bestemming gaven. Het betreft een rit van zo’n 4,5 uur zonder bijzondere opdrachten. Er is ons op het hart gedrukt dat we echt om 17.30 uur in Bodø (Noorwegen) moeten zijn. Lukt dat niet, dan kan dat gevolgen hebben voor de rest van de week. We gaan Zweden dus verlaten. Via https://navigatenorth.nl/live/ kunnen jullie natuurlijk exact zien waar we rijden. Bodø ligt aan de westkust van Noorwegen.

Waar we nu rijden is het ongeveer -6 graden, maar waar we naartoe gaan, daar regent het. De verwachting is dus dat we nog wel wat gladheid gaan krijgen. We zullen wel zien, voorlopig gaat het helemaal prima, de stemming zit er goed in.

Rest ons nog even aandacht te vragen voor het goede doel waar we dit jaar voor rijden: Via deze link kan een donatie worden gedaan voor de Vrienden van het Sophia Kinderhersencentrum. Een heel mooi goed doel, waarvoor alle donaties heel welkom zijn.

Nu nog een Zweedse, maar heel binnenkort een Noorse groet van Hans en Renger.